Podsumowanie 16 edycji Dni Karpia
Za nami kolejna już 16 edycja Dni Karpia. Ponad 85 wydarzeń oraz 11 intensywnych weekendów od września do listopada.
Zwieńczeniem 16 edycji była konferencja podsumowująca, która w tym roku odbyła się 12 stycznia w Campusie Domasławice. Na którą zaproszeni zostali przedstawiciele 8 gmin Doliny Barycz oraz partnerzy projektu, promocji i partnerzy medialni.
Nie obyło się bez podziękowań wszystkim, którzy w większy czy mniejszy sposób przyczynili się do sukcesu tej edycji Dni Karpia.
Kolejnym, może nawet najważniejszym punktem spotkania było wyłonienie zwycięzcy w konkursie Mistrz Karpia 2021.
Wszyscy uczestnicy mieli okazję spróbować najlepszych dań z Kolacji Rybnych „Ryba do syta” i zup rybnych z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” oraz zagłosować na najlepszą z nich. Poza nagrodą
publiczności, zostały również przyznane nagrody w trzech kategoriach przez jury składzie: Barbara Jakimowicz-Klein – dziennikarka kulinarna, Agnieszka Hajbura-Michałowska – Apetyt na Wrocław, Zbigniew Koźlik – szef kuchni Hotel Park Plaza, Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu, Mateusz Zielonka – zwycięzca 6 edycji MasterChef.
- Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z karpia została: Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”, za danie KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach.
- Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z ryb słodkowodnych została: Gospoda „8 Ryb”, za danie Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym z gąbką pietruszkową.
- Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została: Karczma „Górecznik”, za danie Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem
- Mistrzem Karpia 2021 w kategorii publiczności – najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta” i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
- Restauracja Niezły Ferment, za danie: Hrabia Sandacz.
Organizatorzy zakończonej już 16 edycji Dni Karpia nie pozostają na laurach i już szykują kolejną 17 edycję.