Za nami kolejna już 16 edycja Dni Karpia. Ponad 85 wydarzeń oraz 11 intensywnych weekendów od września do listopada.
Zwieńczeniem 16 edycji była konferencja podsumowująca, która w tym roku odbyła się 12 stycznia w Campusie Domasławice. Na którą zaproszeni zostali przedstawiciele 8 gmin Doliny Barycz oraz partnerzy projektu, promocji i partnerzy medialni.
Nie obyło się bez podziękowań wszystkim, którzy w większy czy mniejszy sposób przyczynili się do sukcesu tej edycji Dni Karpia.
Kolejnym, może nawet najważniejszym punktem spotkania było wyłonienie zwycięzcy w konkursie Mistrz Karpia 2021.
Wszyscy uczestnicy mieli okazję spróbować najlepszych dań z Kolacji Rybnych „Ryba do syta” i zup rybnych z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” oraz zagłosować na najlepszą z nich. Poza nagrodą
publiczności, zostały również przyznane nagrody w trzech kategoriach przez jury składzie: Barbara Jakimowicz-Klein – dziennikarka kulinarna, Agnieszka Hajbura-Michałowska – Apetyt na Wrocław, Zbigniew Koźlik – szef kuchni Hotel Park Plaza, Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu, Mateusz Zielonka – zwycięzca 6 edycji MasterChef.
- Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z karpia została: Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”, za danie KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach.
- Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z ryb słodkowodnych została: Gospoda „8 Ryb”, za danie Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym z gąbką pietruszkową.
- Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została: Karczma „Górecznik”, za danie Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem
- Mistrzem Karpia 2021 w kategorii publiczności – najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta” i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
- Restauracja Niezły Ferment, za danie: Hrabia Sandacz.
Organizatorzy zakończonej już 16 edycji Dni Karpia nie pozostają na laurach i już szykują kolejną 17 edycję.
